longaviaest.nl

 

Międzyrzecki Rejon Umocniony

Międzyrzecki Rejon Umocniony ook wel Ostwall genoemd is één van de grootste verdedigingswerken van de 20ste Eeuw. Met een tunnel complex van 33 Km lang.
Het werd ook wel het broertje van de Maginot genoemd. De Ostwall werd gebouwd in de jaren 30 en 40 als onderdeel van de Duitse verdediging van hun Oostgrens. Na de veranderingen die na de Tweede Wereldoorlog werden doorgevoerd ging de linie over in Poolse handen en ligt ook nu nog steeds op Pools grondgebied zo'n 150 km ten oosten van Berlijn.
De linie werd gepland in 1928, maar pas gebouwd in 1934. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij extra versterkt met het oog op de opmars van het Rode Leger. Ondanks die versterkingen wist het Rode Leger de linie binnen enkele dagen te veroveren.
Veel Hitler Jugend en Russen verloren hierbij hun leven. Nog steeds heden komen er mensen om in de gangen van de Ostwall. Overal zitten nog val luiken deze waren gemaakt om de Russen tegen te houden. Bij de meesten valluiken zie je daarom ook een kruis staan.

 

            Werkgruppe Luddendorf

           Werkgruppe Gneisenau

            Werkgruppe Roon

           Werkgruppe Scharnhorst

            Werkgruppe Moltke

           Werkgruppe Friesen

            Werkgruppe Schill

           Werkgruppe Jahn

            Werkgruppe Nethelbeck

           Einzelne Bauwerke

            Werkgruppe Lützow

           Fresco's en teksten

            Werkgruppe York