______________________

Project Riese

Project Riese was de codenaam van een grootschalig en geheim bouwproject van nazi-Duitsland in Polen. In het Uilengebergte en nabij Slot Fürstenstein lieten ze in 1943–45 zeven ondergrondse tunnels en ruimtes uitgraven. Het werk gebeurde door dwangarbeiders, krijgsgevangenen en werkkampers, van wie er velen stierven door ziekte en ondervoeding. Het geheime project is nooit afgewerkt: slechts een klein deel van de tunnels is bekleed met beton.
Het doel van het project blijft onduidelijk daar het nauwelijks gedocumenteerd was. Volgens sommige bronnen waren ze bedoeld als Führerhauptquartier. Anderen houden het op een combinatie van hoofdkwartier en wapenindustrie. Vergelijking met gelijkaardige complexen laat uitschijnen dat het kasteel geschikt was als hoofdkwartier maar dat de tunnels ondergrondse fabrieken moesten herbergen.

Complottheorie
Die Glocke of de Bell was een een vermeend uiterst geheim wapen, dat een gloeiend, roterend apparaat was. Waarvan werd beweerd dat het een soort anti-zwaartekrachteffect had. deze uiterst geheim wapen zou een onderdeel zijn van een SS antizwaartekracht programma. Die Glocke zou dan de moter worden voor vliegende schotels.
Ook gaan er geruchten dat in een van de tunnels een trein vol goud en kunst is verstopt.


Overig geheime projecten

Christianstadt

Project Arado

Haigerloch

Wewelsburg

Kanał Mazurski

Zamek Czocha Leśna

Międzyzdroje V3